Σελίδες

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023

Σύσσωμη η ΝΔ και η πλειοψηφία των ΜΜΕ, μας λένε ότι το νερό δεν πρόκειται να περάσει σε ιδιώτες

 Είναι αλήθεια; Όχι!  

Η κυβέρνηση της ΝΔ μέχρι σήμερα:

  • Σχεδίασε να παραχωρήσει σε ιδιώτες τη διαχείριση όλων των λιμνών, ποταμών, φραγμάτων, καναλιών και γεωτρήσεων που φέρνουν το νερό στην Αττική (ν. 4812/2021).Το 2022, το ΣτΕ ακύρωσε τη διαδικασία και όρισε πως η ΕΥΔΑΠ πρέπει να εξακολουθεί να διαχειρίζεται αυτό το δίκτυο όπως κάνει από ιδρύσεώς της.
  • Δεν εφάρμοσε τις αποφάσεις του ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας (ΣτΕ) από τον Φλεβάρη του 2022 που όρισε ότι πρέπει να επιστρέψουν από το υπερταμείο στο δημόσιο οι μετοχές ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.
  • Επιχείρησε να ανατρέψει αυτές τις αποφάσεις του ΣτΕ με τον νόμο 4964/2022 (άρ.114,115).
  • Σιωπά για τις νέες διαταγές του ΣτΕ, τον Μάρτη του 2023 να επιστραφούν οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ/ΕΥΑΘ στο δημόσιο εντός 6 μηνών.
  • Θεσμοθέτησε την ιδιωτική αγορά του νερού, εντάσσοντας στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, το νερό και τα σκουπίδια! (ν. 5037/2023). 
  • Όρισε κανόνες τιμολόγησης με μοναδικό κριτήριο την «ανάκτηση του κόστους» παραβλέποντας την Οδηγία 2000/60/ΕΚ και την απόφαση του ΣτΕ (2519/2022)ότι πρέπει να υπάρχει εθνική πολιτική για την τιμολόγηση του νερού με σκοπό «τη διασφάλιση της ποιότητας του ύδατος και τη διαχείριση αυτού όχι ως εμπορικού προϊόντος, αλλά ως κοινωφελούς αγαθού». 

Για όλες τις νίκες και τις ακυρώσεις έχει χρειαστεί σκληρός αγώνας από εργαζόμενους και πολίτες. Μέχρι σήμερα, το νερό παραμένει φτηνό και προσβάσιμο σε όλους. Μπορεί όμως να εγγυηθεί κανείς ότι δεν θα αλλάξουν το Σύνταγμα; 

Μετά από όλα όσα έκαναν πιστεύει κανείς ότι δεν θα ιδιωτικοποιήσουν το νερό;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου