Σελίδες

Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΗ ΤΗΣ

Η συνεχιζόμενη καταστροφή στην Χαλκιδική που μετατρέπει σε ΄΄κρανίου τόπο΄΄ ολόκληρες περιοχές έχει τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον, την υγεία, τη ζωή των κατοίκων της.
Ένα πανάρχαιο δάσος καταστρέφεται, το νερό, ο υδροφόρος ορίζοντας   και η  θάλασσα μολύνονται. Οι αγροτικές καλλιέργειες, η κτηνοτροφία και η αλιεία υποβαθμίζονται, ο τουρισμός σημαντική  πηγή εσόδων για τους κατοίκους  κινδυνεύει να υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά.
Οι αγώνες των κατοίκων της Χαλκιδικής για να σώσουν τον τόπο τους αποτελεί ένα εμβληματικό αγώνα για όλα τα κινήματα, πηγή έμπνευσης  για όσες και όσους αγωνίζονται σήμερα για την προστασία του περιβάλλοντος, των δημόσιων κοινών αγαθών.
Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ
Με πρόσχημα την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας επιχειρείται σήμερα μια πολύ μεγάλης κλίμακας ιδιωτικοποίηση – εκποίηση του περιβαλλοντικού πλούτου και των φυσικών πόρων της χώρας. Έτσι, το νερό, η ενέργεια, τα δάση, οι ακτές,   η δημόσια γη, ο δημόσιος ελεύθερος αδόμητος χώρος, τα λιμάνια, αεροδρόμια… εκποιούνται σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα με σκοπό την υπερεκμετάλλευση και  το αλόγιστο κέρδος με αντιστάθμισμα μερικές εκατοντάδες κακοπληρωμένες  θέσεις εργασίας και σε συνθήκες  μεσαίωνα.   Όμως, οι θέσεις εργασίας που ήδη υπάρχουν σήμερα δηλαδή σε τουρισμό, γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία , αλιεία, είναι περίπου 35.000 και το καλοκαίρι  με τις εποχιακές θέσεις απασχόλησης στον τουρισμό αυξάνουν τουλάχιστον  στο διπλάσιο και καλύπτονται κύρια από Θεσσαλονικείς. Αυτές οι 35.000 / 70.000 θέσεις θα χαθούν ή θα μειωθούν απελπιστικά αν  επιτραπεί στα μεταλλεία  να καταστρέψουν το περιβάλλον και να υπονομεύσουν την υγεία των κατοίκων!! Και όλα αυτά για 300 μόνον επιπλέον θέσεις απασχόλησης –σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ίδιας της ELDORADO!!
Η  νεοαποικιακή σύμβαση που έχει υπογραφτεί με την Εldorado  Gold  για την εξόρυξη του χρυσού στη   Χαλκιδική, η μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή που προκλήθηκε στον Αργοσαρωνικό  από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη, η σχεδιαζόμενη εκτροπή του Αχελώου και ο κίνδυνος αφανισμού της Μεσοχώρας, η μεθόδευση της εξαφάνισης του δημόσιου και δασικού χαρακτήρα του Υμηττού,  τα φαραωνικά  επιχειρηματικά σχέδια για μία ‘’νέα πόλη στο Ελληνικό ‘’, η κατασκευή Mall στην Ακαδημία Πλάτωνος και η εμπορευματοποίηση του αρχαιολογικού χώρου ως αυλή του Mall ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής αξίας, η κατασκευή του γηπέδου στη Ν.Φιλαδέλφεια σε βάρος της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα ενός νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης που έχει ως βάση την εκποίηση των  δημόσιων κοινών αγαθών  σε βάρος του κοινωνικού συνόλου και σε όφελος των λίγων ‘’των επενδυτών’’ .
Η αλληλεγγύη και οι κοινοί αγώνες όλων μας είναι ο μόνος δρόμος να αντιστρέψουμε τη σημερινή καταστροφική πραγματικότητα.
Ο Αγώνας των κατοίκων της Χαλκιδικής είναι και δικός μας αγώνας !
Η ΠΡΟΣΤΑΣΊΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΔΕΝ ΣΤΕΡΕΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ- ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΝΕΕΣ!!
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΙΣ 20-11-2017 ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ 7ΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ  
Πανόρμου 57  ΣΤΙΣ 6.30΄μμ

ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ                                ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΘΗΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου