Σελίδες

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Αποτελέσματα Ημεριδας:«Η κλιματική αλλαγή και η σημασία του αστικού και περιαστικού πρασίνου»

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ
Τηλ. Επικοινωνίας: 6944914529, 6972284208, 6974477388
Αθήνα 7-2-2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016 με επιτυχία η ημερίδα της Επιτροπής Αγώνα με θέμα: «Η κλιματική αλλαγή και η σημασία του αστικού και περιαστικού πρασίνου», με ομιλητές τους: Ελένη Πορτάλιου π. Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ, ενεργή στα κινήματα για την πόλη και το περιβάλλον και Δημήτρη Μαυράκο Πολιτικό Μηχανικό ΕΜΠ, μέλος της Γραμματείας της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή.
Στην εισήγησή της, που συνοδευόταν από προβολή σλάιτς, η Ελένη Πορτάλιου τόνισε τα δομικά συστημικά προβλήματα του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης, τα οποία υπονομεύουν τη βιωσιμότητα των οικοσυστημάτων, με την κυριαρχία των ορυκτών καυσίμων, τη βύθιση στη φτώχεια εκατομμυρίων ανθρώπων στις χώρες του Τρίτου Κόσμου, την αρπαγή καλλιεργήσιμων εκτάσεων από τις πολυεθνικές για παραγωγή βιοκαυσίμων, την άναρχη επέκταση των μεγαλουπόλεων, οι οποίες διογκώνονται συνεχώς από την αναγκαστική μετακίνηση κατεστραμμένων αγροτικών πληθυσμών τσιμεντοποιώντας όλο και περισσότερους ελεύθερους χώρους και χώρους πρασίνου. Τόνισε όμως και το μήνυμα ελπίδας, που στέλνουν οι πολύμορφες κινητοποιήσεις των λαών παρά την άγρια καταστολή.
Στη χώρα μας και ειδικότερα στο Λεκανοπέδιο Αττικής, το λεηλατημένο ήδη από την αυθαίρετη δόμηση, τα προβλεπόμενα τρία Μητροπολιτικά Πάρκα: Γουδή, Ελαιώνας, Ελληνικό κινδυνεύουν άμεσα. Το Ελληνικό έχει μπει σε διαδικασία εκποίησης, ενώ και σε άλλες περιοχές καταστρέφονται μοναδικοί βιότοποι είτε με ρυπογόνες δραστηριότητες (π.χ. Σκουριές Χαλκιδικής) είτε  με ανεξέλεγκτη χωροθέτηση και αυτών ακόμη των εναλλακτικών πηγών ενέργειας (π.χ. ανεμογεννήτριες σε ευαίσθητα οικοσυστήματα).
Ο Δημήτρης Μαυράκος παρουσίασε ένα αναλυτικό χρονικό με διαφάνειες και σχεδιαγράμματα, όπου αναλύθηκαν οι διάφορες φάσεις οριοθέτησης και προσδιορισμού του χώρου Γουδή ως Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή. Έκανε ,ακόμη, εκτενή αναφορά στα σοβαρά προβλήματα των ετερόκλητων και ασύμβατων χρήσεων, που υπονομεύουν την ίδια την υπόσταση του Πάρκου (Μπάντμιντον, ΕΠΟ, παράνομοι δρόμοι, ανεξέλεγκτη στάθμευση και το τελευταίο «κατόρθωμα» η εγκατάσταση του σκοπευτικού συλλόγου «ΑΘΛΟΣ») που εμποδίζουν την εφαρμογή και αυτού ακόμη του ΠΔ187/Δ/2011. Αναφέρθηκε στο τέλμα που έχει περιπέσει η κατάρτιση του Σχεδίου Γενικής Διάταξης και στη μη εφαρμογή της υπ΄αρ. 1970/2012 απόφασης του ΣτΕ, με την οποία κηρύχθηκε αυθαίρετη η μόνιμη εγκατάσταση του Μπάντμιντον.
Τόσο ο Δημήτρης Μαυράκος, όσο και άλλοι ομιλητές τόνισαν ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και η Περιφέρειας Αττικής, μέχρι τώρα, δεν έχουν δρομολογήσει λύσεις για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, αλλά και ότι ο Δήμος Αθηναίων αδιαφορεί και δεν υλοποιεί τις δικές του αποφάσεις (522/14 και 686/15).
Επιβεβαιώθηκε ακόμα μία φορά η αποφασιστικότητα της Επιτροπής Αγώνα να αγωνιστεί με όλους τους τρόπους, χωρίς να λυπηθεί κόπο και χρόνο, για να γίνει το Πάρκο Γουδή πραγματικότητα, ανάσα και πνεύμονας ζωής για το λαό της Αθήνας αλλά και του Λεκανοπεδίου Αττικής.
Στην ημερίδα παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων, περιβαλλοντικών κινήσεων και δημοτικών παρατάξεων.
Η Γραμματεία της Επιτροπής
    Αγγέλου Θανάσης
    Γεωργιόπουλος Νίκος
    Ζωίδης Μιχάλης
    Μαυράκος Δημήτρης
    Νταουντάκης Φώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου