Σελίδες

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

ΦΕΣΤΙΒΑΛ για το Νερό και το Περιβάλλον

Πρόσκληση για την οργανωτική επιτροπή
σε κινήματα και συλλόγους για το περιβάλλον
και τα κοινωνικά δικαιώματα

 
Φωτογραφία από την παράσταση “Ερπετό Γλυκόπικρο”, που δόθηκε στο Πεδίον του Άρεως τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2019.
Σαν πρώτο βήμα ενότητας και αγώνα προκρίνουμε την οργάνωση ενός φεστιβάλ
στο Πεδίο του Άρεως με τη συμμετοχή όλων των συλλογικοτήτων
που συμμερίζονται τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μας.

Η σημερινή θλιβερή πραγματικότητα είναι: Τα κοινά αγαθά, όπως το ρεύμα, η θάλασσα, τα δάση, η βιοποικιλότητα και κυρίως το νερό παραδίνονται από τις πολιτικές των κρατών στην κερδοσκοπία και καταστρέφονται.

Οι μνημονιακές κυβερνήσεις παρέδωσαν δυο φορές ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στα ιδιωτικά ταμεία στα ιδιωτικά ταμεία εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους της χώρας (ΤΑΙΠΕΔ Υπερταμείο). Το κίνημα όμως των πολιτών και των εργαζομένων αντέδρασε και προκάλεσε με τις κινητοποιήσεις του επανειλημμένες αποφάσεις του ΣτΕ που έκριναν την προσπάθεια των εκάστοτε κυβερνήσεων αντισυνταγματική. 

Η σημερινή όμως κυβέρνηση επιμένει. Έβαλε το νερό  στη νέα διευρυμένη ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας Υδάτων) και ως εκ τούτου άνοιξε το δρόμο για να αντιμετωπιστεί το κοινωνικό αυτό αγαθό ως εμπόρευμα.  Ιδιωτικοποίηση του νερού με άλλα λόγια, από την πίσω πόρτα.  Επιπλέον, αφήνει το φαινόμενο της λειψυδρίας σε όλη την Ελλάδα να εξαπλώνεται, χωρίς να παίρνει έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπισή του. Έτσι, που κάποια στιγμή που το πρόβλημα θα γίνει έντονο και πιεστικό να έρθει το ιδιωτικό κεφάλαιο –με το αζημίωτο βέβαια– να μας σώσει.

Για αυτό τον λόγο εμείς, ως Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας, αλλά και ως Πρωτοβουλία για τον Δημόσιο Χαρακτήρα του Νερού, μαζί με την συλλογικότητα Εμείς το πεδίο του Άρεως αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αντισταθούμε.

Σαν πρώτο βήμα ενότητας και αγώνα προκρίνουμε την οργάνωση ενός φεστιβάλ στο Πεδίο του Άρεως με τη συμμετοχή όλων των συλλογικοτήτων- μικρών και μεγάλων- που συμμερίζονται τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μας.

Το περιεχόμενο του φεστιβάλ θα είναι ο προγραμματισμός τής από κοινού αντίστασης σε όλες τις προσπάθειες για την ιδιωτικοποίηση του νερού ή την διαχείριση των υδάτινων  πόρων με στόχο το κέρδος και όχι την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Επίσης, στο Φεστιβάλ αυτό τα κινήματα για το περιβάλλον και τα κοινωνικά δικαιώματα θα έχουν παράλληλα  την  ευκαιρία να προβάλουν τα αιτήματα και τους αγώνες τους.

Στο πλαίσιο αυτό καλούμε άτομα και συλλογικότητες να συμμετάσχουν ισότιμα στην οργανωτική επιτροπή για την οργάνωση του  φεστιβάλ, με στόχο να γίνει δυνατή η πραγματοποίησή του την ερχόμενη άνοιξη του 2025.